
Pečení

Skořicové šneky s pomerančovou kůrou
Když je zima a sychravo, úplně cítím to teplo sálajícího krbu, horkou čokoládu a k tomu skořicové šneky s pomerančovou kůrou.
A jestli je milujete tak jako já, není nic lehčího než….
Smíchat 250 g celozrnné špaldové mouky, 250 g hladké špaldové mouky. Nechat rozpustit 80 g másla, k němu přilít 220 ml mléka a přisypat 70 g třtinového cukru a špetičku himálajské soli. Trošku promíchat s moukou, vsypat sušené droždí a nechat vzejít kvásek. Přidat jedno šťastné vejce a vše promísit. A nechat kynout. Zatím smíchat 50 g másla pokojové teploty a 35 g třtinového cukru se skořicí a ke skořici nastrouhejte trochu čerstvé pomerančové kůry v bio kvalitě.
Po vykynutí vyválejte obdélník, skořicové máslo na něj namažte, zabalte, nakrájejte, nechte znovu trochu nakynout a dejte péct dozlatova…
Budete potřebovat:
na těsto - 250g celozrnné špaldové mouky a 250g hladké špaldové mouky, 80g másla, 220ml mléka, 70g třtinového cukru, špetičku himalájské soli, sušené droždí
šťastné vejce - Pokud z nějakého důvodu nemůžete použít vejce, místo něj smíchejte 50ml vody s lžící psyllia a nechte chvilku nabobtnat. Používám často a funguje perfektně.
na náplň - 50g másla, 35g třtinového cukru se skořicí, pomerančovou kůru v bio kvalitě
Lívance s bezinkoládou a čerstvým ovocem
Kynuté lívance, jak ze starých příběhů. Nikdy jich není dost, a proto dělám vždy dvojitou dávku.
Budete potřebovat:
700 ml vlažného mléka
200 g celozrnné špaldové mouky
200 g hladké špaldové mouky mouky
1 šťatné vejce - Pokud z nějakého důvodu nemůžete použít vejce, místo něj smíchejte 50 ml vody s lžící psyllia a nechte chvilku nabobtnat, používám často a funguje perfektně.
50 g třtinového cukru
špetka himalájské soli
droždí
Nejdříve si připravíme kvásek z trošky vlažného mléka, trošky špaldové mouky a trošky cukru – vše smícháme a necháme objevit bublinky. Poté všechny přísady včetně kvásku smícháme dohromady a necháme hodinu kynout. Na palačinkovači osmahneme lívance, zdobíme bezinkovou marmeládou, zakysanou smetanou a čerstvým ovocem.
Ať Vám chutná


Crepes de lilas
Na těsto smíchejte metličkou 1 šťastné vejce, 250 ml mléka, přisypte 1 lžíci třtinového cukru, trochu soli a 140 g hladké špaldové mouky.
Palačinky osmažte na kapce ghíčka, pomazejte šeříkoládou nebo-li šeříkovou marmeládou či jinou Vám lahodící marmeládou, přeložte.
Ozdobte vyšlehaným tvarohem se zakysanou smetanou, maracujou a květy šeříku.
Ať vám chutná